Фітнес в 2000-м і сьогодні

Як змінилася індустрія фітнесу і ставлення людей до фізичної активності? Що нового в тренерському підході? Розповідають керівник тренінгового центру «Академія фітнесу – Україна» Анна Машовець і викладач і методист Анастасія Кайсина.

2000-й рік. В якому стані була індустрія фітнесу в Україні в той час?

Анна Машовець: В той час займатися фітнесом можна було в маленьких залах і секціях, обладнаних в квартирах. У Києві був всього один великий фітнес-клуб, а індустрія зовсім не розвинена.

Анастасія Кайсина: В 2000-е фітнес був дуже специфічним. Якраз в цей час почався мій спортивний шлях: вступ до університету, збірна зі спортивної аеробіки, змагання. А з ними спортивна підготовка, класифікація, програма, нормативи. Практично кожен, хто займався на той момент спортивною аеробікою, став тренером.

Навчалися тоді на маленьких «зльотах» фітнес-презентерів і відвідували тренування, перші конвенції. Було складно, але ті, хто пройшов цей шлях, сьогодні є кращими в фітнес-сфері України.

Які зміни відбулися за цей час? Що покращився? Що погіршився?

Анна Машовець: Сьогодні в Україні понад 2000 фітнес-клубів і 24000 тренерів. Це яскраве підтвердження того, що ринок повстав і починає рости. Фітнес-клуби різних рівнів відкриваються у великих і маленьких містах. І це хороша тенденція.

З позитивних змін зазначу:

можливість відвідувати зарубіжні конвенції і привозити в Україну щось нове, переймати досвід;
можливість проводити фітнес-заходи у себе і запрошувати міжнародних презентерів;
збільшення кількості людей у ​​фітнес-залах і поліпшення культури фітнесу;
більше усвідомленості в тренуваннях і ставленні до здоров’я. Люди тренуються активніше і в фітнес-клубах, і на відкритих майданчиках.

Анастасія Кайсина: На сьогоднішній день ми однозначно досягли успіху. Фітнес став більш грамотним, послідовним, розумним. Наші тренери і фітнес-презентери є одними з кращих представників фітнес-індустрії. Є хлопці, імена яких знають у багатьох країнах, не тільки в Україні.

Ми розвиваємося, стаємо грамотніше і професійніше з кожним роком. Завдяки фітнес-школам і тренінговим центрам, як «Академія фітнесу – Україна», в нашій країні з’являється все більше професійних фітнес-тренерів. Крім того, проводяться грандіозні фітнес-заходи по всій країні, куди приїжджають топові презентери з усього світу. Наші презентери тримають марку і виступають на рівні з ними.

Фітнес-індустрія розвивається. Якщо порівнювати з людиною, то фітнес в 2000-му – це народження дитини і його життя до 4 років. Фітнес сьогодні – як малюк 4-7 років – найважливіший етап становлення. Так і в фітнесі – ще все попереду.

Як змінився середньостатистичний тренер?

Анна Машовець: 20 років тому майбутні тренери навчалися в університетах. Можна було стати тренером по певного виду спорту.

Зараз у них з’явилося більше можливостей для навчання та підвищення кваліфікації: вузи, тренінгові центри, навчання за кордоном. Це позитивно позначається на рівні професіоналізму тренерів в країні.

Анастасия Кайсина: Большинство тренеров хотят развиваться и обучаться. Сегодня недостаточно быть просто красивым, нужно быть грамотным специалистом и профессионалом своего дела. Глядя статистику посещения тренингов «Академии Фитнеса — Украина», видишь, что все больше людей тяготеют к знаниям: осваивают новые горизонты, получают новую информацию, повторяют уже пройденный материал. 

Современный тренер более универсальный, владеющий множеством методик, умеющий ладить с людьми, заботящийся о здоровье своего подопечного. 

В чем мировые тенденции обгоняют Украину? 

Анна Машовец: Увы, Украина всегда отставала от мировых тенденций. То, что сейчас в тренде в мире, в нашей стране только зарождается.

Тренеры в Украине знают о новых направлениях и тенденциях. Но внедрить их здесь гораздо сложнее или из-за нехватки ресурсов, или неготовности клиентов. Поэтому вопрос изменений – это глобальный вопрос. 

Анастасия Кайсина: Всё на украинском фитнес-рынке придумано кем-то из зарубежных, более продвинутых стран. Украина движется с отрывом в несколько лет по технологиям, фитнес-новинкам, тенденциям, систематизации работы фитнес-клубов и бизнес-процессам.
Только слаженная работа с единой целью позволит развивать фитнес-рынок и поднять его на мировой уровень.

Найближчий тренінг

04 - 05 Квітня Запоріжжя

Воркшоп “Постава” (ОНЛАЙН)

Детальніше
04 - 05 Квітня Київ

Воркшоп “Постава” (ОНЛАЙН)

Детальніше

Завантажте файл "Рекомендації щодо побудови тренування від експертів Академії Фітнесу"