М’язове тестування. 0-вої етап тренування

Тренування починається не з розминки, а з м’язового тестування. Що це і чому це важливо, пояснює Іван Балан (Архипов) – викладач «Академії Фитнеса – Україна», прикладної кінезіології, остеопат, краніосакральний терапевт, вісцеральний терапевт, мануальний терапевт.

Що таке м’язове тестування

М’язове тестування – це мистецтво діагностики абсолютно будь-м’язової групи на її стан. Вперше про м’язовому тестуванні заговорили брати Кендалл і Кендалл в 1964 році в книзі «М’язове тестування». З тих пір це поняття стало відомим і застосовним в різних науках і по роботі з тілом.

У кінезіології м’язове тестування використовується для аналізу стану м’язової групи і того, про що вона говорить. В руках майстра це досить точний інструмент. Щоб стати таким, потрібні годинник практики. Недостатньо протестувати одну людину – потрібно протестувати сотні людей, щоб розуміти м’язи.

М’язове тестування – це своєрідна відповідь нервової системи на те, як вона регулює будь-яку м’язову групу.

Для чого виконується м’язове тестування

Для виявлення дисфункцій в різних частинах тіла. Так, тренер може з’ясувати дисфункцію в певній м’язі або за допомогою індикаторної м’язи знайти дисфункцію в будь-якій точці тіла. Якщо при тестуванні знайдена слабка м’яз, її можна назвати асоціативної. Чому? Тому що є ряд асоціативних зв’язків, які можуть бути в дисфункції. Наприклад, якщо м’яз вимкнена, може страждати якийсь орган або кісткова структура аж, до зуба в ротовій порожнині.

Кожна м’язова група відповідає за ряд емоцій. Кожна м’яз включає в себе емоцію позитивного або негативного заряду. Якщо м’яз в дисфункції, спостерігається певна емоція.

Додатково кожен м’яз має своє харчування. І якщо м’язова група вимкнена, то в організмі може не вистачати якогось вітаміну, мінералу або будь-якого іншого корисного речовини.

Що таке індикаторна м’яз?

Індикаторна м’яз може виступати в ролі лампочки, яка підсвічується в той чи інший момент, в залежності від того, чи є слабка зона або слабкою зони немає, і в залежності від того, яка частина тіла знаходиться в дисфункції.

Індикаторна м’яз – це нормотонічная м’яз. Вона знаходиться в чіткого зв’язку з нервовою системою. За допомогою індикаторної м’язи можна з’ясувати абсолютно все про нашого клієнта. Покладаючись на м’язове тестування, можна побудувати тренувальний процес. Тільки лише задаючи конкретні питання тілу і отримуючи відповіді. І це буде достовірно абсолютно для кожної людини.

Хто і коли може виконувати м’язове тестування

Проводити м’язове тестування може як фахівець, так і будь-яка людина, що має уявлення про рух в тілі. Даному вмінню навчитися досить просто, але практика доводить вміння до автоматизму.

Коли і як? М’язове тестування краще проводити на самому початку тренування. Я б рекомендував тестувати м’язи на:

кількість повторень і підходів;
ту чи іншу групу м’язів;
то, яка м’яз краще включена зараз;
в якому стані знаходиться людина;
психоемоційний стан.
М’язове тестування дасть зрозуміти, чи потрібно людині тренуватися в даний момент і яку тренувальне навантаження вибрати. Можливо, він знаходиться в стані стресу і тренування може привести до травми і серйозних наслідків. Тому м’язове тестування виконується регулярно перед кожним тренуванням для з’ясування всього: від стану людини до тренувальної програми на даний момент, тут і зараз.

Почему это важно? 

Потому что мышечное тестирование — инструмент для получения ответов. Вы получаете четкий ответ, не теряетесь в догадках, не пробуете и не думаете: «А давай сделаем вот так и посмотрим, как будет». После теста вы четко знаете, что делать. Вы же спросили у тела. А тело ответило. Вам точно известно, что выполняя вот это упражнение в столько подходов, вы получите вот такой результат. 

Это дает уверенность во всех действиях, а главное — безопасность. Безопасность тренирующегося и тренера. С мышечным тестированием тренер получает технику безопасности для себя: он приобретает уверенность в том, что не навредит. 

Ведь многие тренеры —  начинают мерять клиентов под себя и не понимают, что некоторых нельзя нагружать так сильно. Вовремя и правильно выполненное мышечное тестирование этого не допустит.

Мышечное тестирование помогает определить оптимальную дозу тренировочного процесса».  

Найближчий тренінг

19 Квітня Харків

«Пілатес, мале обладнання (роллер/foam roller)» (ОНЛАЙН)

Детальніше
19 Квітня Online

«Пілатес, мале обладнання (роллер/foam roller)» (ОНЛАЙН)

Детальніше

Завантажте файл "Рекомендації щодо побудови тренування від експертів Академії Фітнесу"