Чи варто відмовлятись від глютену?

Останніми роками слово «глютен» усе частіше з’являється у списках «небажаних» компонентів. Багато клієнтів відмовляються від нього без чітких медичних показань, сподіваючись на покращення самопочуття чи схуднення. Але як така зміна в раціоні може вплинути на мікробіом і загальний стан здоров’я? Розповідає методист «Академії Фітнесу — Україна» Ірина Сисоєва. 

Що таке глютен і для кого він дійсно небезпечний

Глютен — це група білків, які містяться у пшениці, житі, ячмені. У зерні цих культур він може становити до 80% білкової маси. Глютен також може бути у вівсянці. Він потрапляє туди здебільшого випадково — під час вирощування, переробки та транспортування.

У невеликої кількості людей (близько 1%) справді є медичні підстави уникати глютену. Мова про целіакію — важке аутоімунне захворювання, при якому глютен ушкоджує ворсинки тонкого кишківника. Є також стан непереносимості глютену без целіакії — симптоми подібні, але механізм інший.

У розвитку таких реакцій мають значення не лише генетичні чинники, а й середовище, в якому формувався організм. Важливо враховувати, що вплив на стан і кількість корисних бактерій мають також: кесарів розтин, часте застосування антибіотиків, незбалансоване харчування, перенесені захворювання й т.д.

«Глютен безпечний для більшості. Тому тренерам варто рекомендувати збалансоване харчування й звертати увагу на індивідуальні потреби клієнтів, направляючи із підозрою на непереносимість до лікаря»

Читайте також «Гормони та циркадні ритми: чому для досягнення фітнес-цілей важливо дотримуватись режиму дня» 

Як глютен впливає на мікробіом і самопочуття 

Вживання продуктів, що містять глютен у великій кількості, призводять до накопичення його у кишківнику. І це змінює його кислотно-лужний баланс. Це впливає на склад мікробіому — корисні бактерії, які відповідають за ферментацію харчових волокон і виробництво коротколанцюгових жирних кислот (зокрема бутирату), зменшуються. А саме бутират підтримує здоров’я слизової оболонки кишківника. Якщо цього балансу немає, клієнт може відчувати дискомфорт, навіть не підозрюючи причини.

Звертайте увагу, якщо клієнт регулярно скаржиться на:

  • здуття, діарею, закрепи, біль у животі;
  • проблеми зі шкірою (висипи, сухість, дерматити, екземи);
  • біль у суглобах і м’язах;
  • хронічну втому, головний біль, тривожність;
  • анемію, дефіцит вітамінів і мінералів;
  • оніміння рук чи ніг;
  • порушення менструального циклу, безпліддя;
  • коливання ваги — нестача чи надлишок;
  • виразки в роті або знебарвлення зубної емалі.

«Ці сигнали — не діагноз, але для вас це привід уважніше придивитися до стану клієнта»

Що глибше ви знаєте вплив харчування на самопочуття, тим впевненіше можете підтримати клієнта. В «Академії Фітнесу — Україна» є багато професійних навчань з дієтології, які допоможуть вам глибше розуміти потреби клієнтів і створювати персоналізовані стратегії для досягнення їхніх фітнес-цілей і зміцнення здоров’я.

Читайте також «Як мінерали, вітаміни та фітонутрієнти впливають на результати тренувань» 

Що робити, якщо ваші клієнти мають непереносимість глютену

Якщо клієнти скаржаться на здуття, втому, висипи чи проблеми з вагою, не поспішайте виключати глютен з харчування. Спершу варто перевірити, чи справді ці симптоми пов’язані саме з ним. Для цього запропонуйте клієнту звернутись до лікаря або нутриціолога. Симптоми можуть мати зовсім інше походження, лише фахівець допоможе виявити справжню причину.

Та якщо клієнт хоче дослідити вплив глютену на самопочуття самостійно, ви можете підтримати його в безпечному харчовому експерименті. Порадьте прибрати на кілька місяців із раціону продукти, що містять глютен і попросіть клієнта вести щоденник самопочуття. Якщо людина відмічає покращення травлення, стану шкіри та загального стану здоров’я, то відмова від глютену — це правильне рішення.

Читайте також «Як сон впливає на результати тренувань» 

Що важливо враховувати при переході на безглютенову дієту

Для більшості людей, які не мають медичних протипоказань, глютен безпечний при споживанні в помірних кількостях. Однак, при відмові від нього, важливо враховувати кілька аспектів, щоб дієта не принесла більше шкоди, ніж користі.

Основні моменти, на які варто звернути увагу при безглютеновій дієті:

  • Стежте за рівнем клітковини.
    Безглютенові продукти часто не містять достатньо клітковини. Клієнти можуть забувати компенсувати її за рахунок бобовими, овочами та іншими продуктами, багатими на харчові волокна. Відсутність клітковини може призвести не тільки до порушень травлення, а й до погіршення здоров’я в цілому. Адже виникають певні дефіцити вітамінів і мінералів, фітонутрієнтів, що викликає негативний вплив на мікробіоту.
  • Звертайте увагу на калорійність
    Безглютенові замінники часто мають більше цукру, жиру та натрію, щоб компенсувати зміну смаку та текстури. Це може спричинити набір надмірної ваги.
  • Контролюйте баланс поживних речовин.
    При відмові від продуктів із глютеном є ризик розвитку дефіцитів заліза, цинку, вітаміну D і фолієвої кислоти.

«Нагадайте клієнту, що позначка «gluten-free» не гарантує корисність і безпечність продуктів»
Детальніше про те, як харчування та мікробіота впливає на результати схуднення та тренувань, поговоримо на воркшопі «Подбайте про здоров’я мікробіому кишківника, а він подбає про те, щоб ви були здорові та щасливі». Програму та деталі воркшопу дивіться за посиланням.

Найближчий тренінг

18 - 19 листопада Київ

Воркшоп «Пілатес, мале обладнання: великий мʼяч (фітбол)» (ОНЛАЙН)

Детальніше
18 - 19 листопада Online

Воркшоп «Пілатес, мале обладнання: великий мʼяч (фітбол)» (ОНЛАЙН)

Детальніше

Завантажте файл "Рекомендації щодо побудови тренування від експертів Академії Фітнесу"